Łatwiejsze życie dla alergików

Strona www o zdrowym żywieniu dla alergików
Strona www o zdrowym żywieniu dla alergików alergis.menu
Dziś będzie o jedzeniu. O gotowaniu. O restauracjach. I o uczuleniach. Oraz o tym jak trudno to połączyć, gdy cierpi się na alergię a ma się ochotę na posiłek na mieście. Twórcy Alergis.menu rozwiązali ten problem oferując prostą usługę dla wszystkich alergików, ich bliskich oraz restauratorów.

Około 1/3 ludzi uważa się za uczulonych na określony pokarm, ale prawdziwa alergia pokarmowa występuje u około 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Do najczęstszych alergenów pokarmowych uczulających dzieci należą mleko krowie oraz jajka. Dorosłych uczulają zazwyczaj ryby i owoce morza, orzechy, seler, pomidor, przyprawy, zboża, soja, cytrusy. Dane te wyraźnie pokazują, że nawet ponad 500 tysięcy Polek i Polaków może mieć problem z dopasowaniem menu i znalezieniem dla siebie odpowiedniego miejsca na romantyczną kolację.

Alergis powstał na początku 2013 roku aby zjednoczyć w jednym miejscu dietetyków oraz blogerów kulinarnych, którzy pomagają uczynić funkcjonowanie osób z alergią i nietolerancją pokarmową oraz na diecie bezglutenowej bardziej Safe & Tasty.

Dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji serwis przygotował możliwość założenia spersonalizowanej książki kucharskiej z zamieszczonymi przez blogerów kulinarnych i sprawdzonymi przez dietetyków przepisami.
Alergis to także przestrzeń, gdzie prezentowane są hotele, restauracje, kawiarnie, którym nie są obojętne potrzeby osób o szczególnych preferencjach żywieniowych.

Warto zdawać sobie sprawę, iż spożycie uczulającego pokarmu powoduje u chorego objawy ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty, kurczowy ból brzucha, biegunkę), a także inne objawy takie jak zapalenie skóry. W dramatycznych okolicznościach może prowadzić także do zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego. Dzieci z alergią pokarmową narażone są na nawracające zakażenia dróg oddechowych, są rozdrażnione, mają kłopoty z koncentracją i źle śpią. Stąd tak ważne jest odpowiednie dobranie menu oraz dbanie o spożywanie posiłków tylko w sprawdzonych miejscach.

Serwis wspiera nie tylko alergików i ich rodziny, ale także właśnie restauratorów, właścicieli barów czy pizzerii. Alergis gwarantuje certyfikację restauracji w taki sposób aby spełniała ona wymagania prawne w zakresie oznakowania (produkty żywnościowe). Zespół szkoli obsługę restauracji (on-line) w obsłudze klientów o szczególnych potrzebach. Dodatkowo pomaga w odpowiednim przygotowaniu oraz oznaczeniu menu.

Alergis był jednym z zaledwie 20 startup'ów jakie znalazły się na Startup Fest Agora 2015. Świadczy to o uznaniu dla projektu oraz docenieniu jego istotnego wpływu na dużą grupę alergików.
Trwa ładowanie komentarzy...